"Винаги съм бил готов да се боря, но достигнах предела на силите си", заяви Гутенберг на свикана набързо пресконференция. Той изказа благодарност на канцлера Ангела Меркел, на членовете на партията му (консерваторите) и на германските войници, предаде АФП, на която се позова БГНЕС.

"Това е най-болезненото решение в живота ми, но по този начин искам да огранича политическите щети", заяви още Гутенберг и поиска бързо разследване от прокуратурата.
"Убеден съм, че е в обществен интерес и в мой собствен интерес съдебното разследване по обвиненията в нарушаване на авторското право да бъде проведено бързо след свалянето на парламентарния ми имунитет", каза още той.

Най-популярният министър в правителството на Меркел беше замесен в скандал с плагиатство, заради който докторската му степен беше отнета. Миналата седмица той призна, че в дисертацията му има пропуски. Той се извини официално в парламента, че части от нея са били копирани, без да бъде направена коректна препратка към източниците, но отхвърли обвиненията в плагиатство. Гутенберг обаче бе наречен открито "измамник", след което нямаше друг изход освен да подаде оставка, както го призова опозицията, припомня БТА.

Германски прокурори обмислят дали да не му повдигнат обвинения в нарушаване на авторското право и злоупотреба с доверие, пише в. "Ди Велт". Причината е, че Гутенберг е използвал услугите на академични изследователи в долната камара на парламента за лични цели - да събират материал за неговата дисертация.

"Съжалявам много за неговото оттегляне, но разбирам личното му решение", коментира по-късно самата Ангела Меркел, която подкрепи публично Гутенберг по време на скандала, предаде ДПА, цитирана от БТА. Днес тя изтъкна, че сега не е времето да бъде номиниран заместник на Гутенберг и уточни, че той ще продължида изпълнява своите задължения, докато бъде намерен негов наследник. Започнатата от Гутенберг реформа на Бундесвера - най-голямата в историята на въоръжените сили на Федералната република - ще бъде "решително продължена", подчерта канцлерът.

Междувременно министърът на транспорта от ХСС Петер Рамзауер отхвърли предположенията, че може да заеме поста на Гутенберг. Той мотивира отказа си с думите, че има малки деца и не му е още време да ходи навсякъде с бронирана лимузина, според ИТАР-ТАСС.

Някои германски медии сочеха Гутенберг като възможен наследник на Меркел и бъдещ канцлер на Федералната република.
Ройтерс коментира, че оттеглянето му ще бъде голяма загуба за Хриястияндемократическа партия (ХДС) на Меркел, която възлагаше на него надежди за местните избори, които се провеждат в някои провинции през март.