Споразумението постила пътя за подробни преговори през следващите седмици. За да бъде прието то окончателно, е необходимо да бъде одобрено от партийните ръководства на консерваторите и социалдемократите.

Ройтерс отбелязва, че това увеличава шансовете за слагане на край на месеците на политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември, която отслаби ролята на страната на международната сцена и повдигна въпроси колко дълго ще остане на поста канцлерът Ангела Меркел.

ДПА отбелязва, че проучвателните преговори бе предвидено да завършат още снощи. Последната среща обаче се проточи повече от 24 часа.

Първите преговарящи пристигнаха на мястото на преговорите в централата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в столицата Берлин в 8 ч. (9 ч. българско време) вчера.

Лидерите на потенциалните съюзници - Ангела Меркел на Християндемократическия съюз, Хорст Зеехофер на баварския Християнсоциален съюз и Мартин Шулц на ГСДП започнаха своите разговори половин час по-късно.

Шулц: Без кабинет край с кариерата. Зеехофер: Не само с твоята


Воденият от канцлера на ФРГ политически блок Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц обещаха да работят заедно с Франция за укрепване и реформа на еврозоната, ако успеят да съставят федерално правителство, предаде АФП.
„Искаме в тясно сътрудничество с Франция, да укрепим и реформираме устойчиво еврозоната, така че еврото да може по-добре да издържа на глобални кризи", се казва в проектодокумента на споразумението с обем от 28 страници, предадено на медиите.

Според различни информации за преговорите, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали споразумение и за ограничаване на броя на приеманите бежанци в Германия. Годишно техният брой не бива да надвишава диапазона между 180 хил. и 220 хил. души.

На преговорите консервативният блок и ГСДП се договориха и за "създаване на стабилно и дееспособно правителство", което да се се стреми към по-силен ЕС.
В документа е записано, че преговарящите политически сили възнамеряват да постигнат "пробив в европейската политика".

Постигнато е и споразумение за увеличаване на разходите за развитие на ЕС. "Искаме да укрепим ЕС финансово, за да може той по-добре да изпълнява стоящите пред него задачи. Ще направим това в рамките на новия многогодишен бюджет", се казва в документа. "Готови сме да увеличим вноските на Германия в бюджета на ЕС."