Такова мнение изрази новият германски министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер, цитиран от ДПА и БТА.

"За в бъдеще за програмата за (доброволно) завръщане трябва да бъдат отделени 500 милиона евро", каза в интервю за агенцията Мюлер, който е представител на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз.

"От гледна точка на разходите това е много по-ефективно, отколкото да се грижим за тези хора тук в Германия", аргументира се той.

Програмата, известна под името "Перспективи у дома" и започнала през март 2017 г., досега разполагаше само със 150 млн. евро. Нейната цел е да помогне на мигрантите да си стъпят на краката, щом се върнат в родината си, като те получават съвети за започване на бизнес, преминават професионално обучение или им се намира някаква заетост.

Включените в програмата страни са Албания, Косово, Сърбия, Тунис, Мароко, Гана, Сенегал, Нигерия, Ирак, Афганистан и Египет.

Мюлер окачестви като успех дейността на друга програма, "Пари срещу работа", чиято цел е да предлага възможности на сирийски бежанци, които след това се завръщат у дома.

"За последните две години успяхме да намерим работа на 140 000 души", каза германският министър на икономическото сътрудничество и развитие.

"Това са например сирийски учители, които обучават деца на бежанци или хора, които помагат при ремонти на домове, училищни сгради и болнични отделения."