В писмено изявление американският президент Барак Обама заяви, че е време Асад да се оттегли.
Обама осъди жестокостите в Сирия и отбеляза, че нарушенията на човешките права там разкриват "крещящо незачитане" на достойнството на сирийския народ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Бъдещето на Сирия трябва да бъде определено от нейния народ, но президентът Башар Асад стои на пътя му", каза Обама. "Призивите му за диалог и реформи са фалшиви, тъй като той хвърля в затвора, измъчва и убива собствения си народ", добави той.

Американският президент обяви, че САЩ налагат нови, сурови санкции, за да помогнат за спиране на насилието в Сирия.
Министерството на финансите замразява всички авоари на сирийското правителство в САЩ и налага забрана на петролни продукти със сирийски произход.

Последният кръг от санкции срещу сирийския президент Башар Асад и правителството му забраняват на американски компании, независимо къде са разположени, да търгуват със сирийски петролни продукти.
Администрацията добави към черния списък още сирийски компании, в това число държавната "Дженеръл петролиъм корпорейшън", която контролира петролната индустрия в Сирия.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън също призова сирийския президент Башар Асад да „напусне властта” и обяви, че ЕС подготвя нови санкции срещу сирийския режим, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„ЕС отбелязва факта, че Асад е изгубил легитимността си в очите на сирийския народ и че вече е необходимо той да напусне властта”, посочи Аштън. Тя обяви, че към списъка с лица и компании, срещу които са наложени ограничителни мерки от ЕС, ще бъдат добавени нови имена. Освен това Съюзът продължава обсъждането на нови мерки, които ще разширят наложените срещу сирийския режим санкции.

Междувременно и Великобритания, Франция и Германия призоваха в съвместна декларация Башар Асад да напусне властта и заявиха, че подкрепят налагането на санкции от ЕС, за да спрат кръвопролитията в Сирия.

ООН заяви сутринта, че Асад е казал на генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун, че армията и полицията са спрели операциите срещу демонстранти. В телефонен разговор Бан е изразил пред Асад "тревога от последните съобщения за продължаващи широкоразпространени нарушения на правата на човека и за прекомерна употреба на сила от сирийските сили за сигурност срещу цивилни в Сирия, включително в квартала "Ал Рамел" в Латакия, където живеят няколко хиляди палестински бежанци".