Германският канцлер Ангела Меркел се срещна днес с френския президент Никола Саркози, за да бъде изработен съвместен проект за спасяване на еврозоната в навечерието на срещата на върха на ЕС в края на седмицата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Саркози спомена част от ключовите компоненти на предлагания нов договор: автоматични санкции в случай на нарушаване на правилото за бюджетен дефицит до 3% от БВП и въвеждането на т. нар. златно правило, чрез което бюджетните ограничения да се запишат в конституциите.
Той отбеляза, че двете страни се надяват до март да се постигне съгласие между 17-те страни от еврозоната за нов договор.

Френско-германското споразумение е готово и ще бъде представено в подробности в писмо до президента на ЕС Херман ван Ромпой в сряда, преди откриването на кризисната среща на върха на ЕС в Брюксел.
Франция и Германия искат да има срещи на върха на еврозоната всеки месец, докато трае кризата, допълни Саркози.

Освен това двете страни се обявяват за постоянен спасителен фонд още през 2012 година, вместо през 2013 година.

Ангела Меркел изтъкна от своя страна, че Съдът на ЕС трябва да може да проверява бюджетите на страните, но няма да може да ги отменя, цитира я БТА.
Меркел добави, че що се отнася до Европейската централна банка (ЕЦБ), няма промяна в позициите, а също и по въпроса за общите еврооблигации. Германия е противник на намесата на централната банка чрез изкупуване на облигации.

Френско-германската инициатива бе обещана от няколко седмици и има за цел да бъдат преразгледани европейските договори, за да се засили бюджетната дисциплина в 17-членната еврозона и да се въведат мерки за "солидарност" за подпомагане на изпаднали в затруднения страни.

Според дипломатическите среди в Брюксел Великобритания е против преразглеждане на Лисабонския договор. Лондон е на мнение, че реформа в еврозоната може да бъде проведена и без внасяне на нови разпоредби в основополагащите споразумения на ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.

След изявленията на Саркози и Меркел за нов договор за ЕС еврото продължи да поскъпва.  Доходността на 10-годишните италиански облигации се сви до 5,983 процента, спадайки под 6 на сто за пръв път от края на октомври. В същото време основните индекси на водещите европейски фондови борси отчетоха покачване. Франкфуртският DAX прибави 0.9 процента до 6133 пункта, а в Париж CAC-40 скочи с 1,2 на сто до 3202 пункта.


ПЕТ ДНИ, КОИТО МОЖЕ ДА РАЗТЪРСЯТ СВЕТА НА ЕВРОТО
Днес: Срещата на Саркози и Меркел. Италия и Ирландия гласуват нови мерки за икономии.
Вторник: Американският финансов секретар Тимъти Гайтнър пристига в Германия, а след това в Париж и Рим за срещи с евро лидерите.
Сряда: Повечето лидери на ЕС се събират в Марсилия за конгреса на ЕНП.
Четвъртък: Заседание на ЕЦБ, което може да обяви нови мерки
Четвъртък-Петък: Критичната среща на върха, която трябва да разгледа плана на Меркел и Саркози за спасяване на еврото. Полша също е изготвила свои предложения.