Точно 93 секунди е продължил полетът на "Ербъс-321" от "Уралските авиолинии", след което всичко е било между живота и смъртта. Това съобщават световните медии, като се позовават на разследващите инцидента руски авиоконструктори.

Става въпрос, разбира се, за руският пилот Дамир Юсупов, съумял да приземи благополучно пътнически самолет в царевично поле с два спрели двигателя заради попаднали в тях птици. Машината е изпълнявала полет от Москва към Симферопол.

Както самият пилот обясни преди дни, незабавното аварийно кацане е бил единственият му шанс.

Разследващите вече са потвърдили думите на 41-годишен капитан Юсупов, че след излитането от летище "Жуковски" край Москва единият двигател е спрял, след като е бил ударен от птица. Тогава пилотът решава да направи кръг и да се върне на летището, но в този момент е спрял и вторият двигател, а това обстоятелство вече не му е оставило избор и Юсупов и вторият пилот предприемат кацане в царевичната нива.

Припомняме, че в самолета е имало 233 човека. Веднага след тежкото приземяване е оказан помощ на 23 ранени, които са откарани в болница. По-късно властите съобщиха, че общо пострадалите са 75 човека.

След героичната постъпка президентът на Русия Владимир Путин удостои двамата пилоти от "Уралските авиолинии" със званието "Герой на Русия", а членовете на екипажа - с "Орден за мъжество".