Деветима души от едно семейство са сред 17-те загиналите при потъването на туристическо корабче в езеро в южната част на американския щат Мисури, съобщиха местните власти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Първоначално беше съобщено, че жертвите са 8, но още хора са в неизвестност и в крайна сметка броят им нарастна значително.

На плавателния съд, наподобяващ амфибия от Втората световна война, са пребивавали 31 пътници, включително деца. Внезапна буря на езерото Тейбъл рок край град Брансън е предизвикала вълни, които преобърнали корабчето и то потънало.

Близките оставиха цветя и играчки в памет на загиналите, сред които има и деца

Снимка: БТА

Капитанът на плавателния съд, който се преобърна, е казал на пътниците, че няма нужда да слагат спасителни жилетки, разказа една от оцелелите пред "Фокс нюз.

Тия Коулман, чиито деветима роднини са сред 17-те загинали, твърди, че преди да се разрази бурята, шкиперът казал на туристите да не си дават труда са слагат спасителните жилетки, защото няма да им трябват.

"Но когато ситуацията рязко се промени и спасителните жилетки станаха необходими "беше твърде късно. Смятам, че много хора щяха да бъдат спасени", добавя жената.

По-рано Дъг Рейдър, шерифът на окръг Стоун, потвърди, че капитанът е сред оцелелите. Той също каза, че на борда е имало спасителни жилетки, но не е ясно дали 29-те пътници са ги използвали.

Кормчията на корабчето тип амфибия е сред загиналите, каза кметът на близкия град Брансън.

През последните две десетилетия инциденти с такива плавателни съдове, които могат да се движат и по суша на колела, са причинили в САЩ смъртта на близо 40 човека. Вчерашният случай е една от най-големите трагедии с туристи в страната от години насам.