„Италианско разследване, наречено "Играта свърши" ("Game over"), доведе до ареста на 82 заподозрени членове на мафията в мащабна акция срещу организираната престъпност, съобщи днес полицията, предадоха ДПА и Франс прес.

Операцията е насочена към членове на мафията в южния италиански град Фоджа и техния бизнес, казаха карабинерите.

Заподозрените са обвинени в трафик на наркотици, незаконно притежание на оръжие и изнудване. По време на акцията в провинция Фоджа в южната италианска област Пулия бяха иззети оръжия и наркотици.

Членовете на три клана на мафията във Фоджа очевидно са се договорили за трафик на наркотици, който им носи милиони евро всяка година.

Според разследващите клановете са загърбили съперничествата си в полза на монополизирането на търговията с кокаин в южната италианска територия. Приходите се вливат в общ фонд, от който печелят клановете и семействата на осъдени мафиоти.

Бизнес моделът на трите клана се основава на "систематично изнудване", казаха карабинерите, и на "агресивна и старателно прилагана регулаторна система" на трафика.

Днешната операция е третата атака срещу мафията във Фоджа през последните седем години. Извършени са общо 150 ареста.

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедози благодари на полицията, която, по думите му, е "нанесла тежък удар" на мафията във Фоджа във "впечатляваща операция".