Осем души са ранени при земетресението с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, което разтърси Истанбул днес, извършват се оценки на нанесените от труса щети, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия НТВ.

Той уточни на връщане от Ню Йорк, че става въпрос за леко пострадали хора. По думите му някои сгради са понесли известни щети, но те тепърва ще се оценяват.

Президентът добави, че според информацията, с която разполага, земетресението е било последвано от 28 вторични труса, но е възможно да има и нови.

При земетресението са се срутили минаретата на две джамии в кварталите Авджълар и Саръйер, съобщава телевизионният канал СиЕнЕн-Тюрк. Две сгради са понесли щети в Султангази и Еюп. Превантивно са евакуирани държавната болница в Силиври заради пропуквания, шестетажен блок в Бейоглу и наклонила се сграда в Шириневлер.

Снимка: bTV

Към пожарната и полицията са подадени голям брой сигнали във връзка с труса, посочва още СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Валийствата на Истанбул и Бурса обявиха, че учебните занятия в училищата на територията на двата окръга са отменени.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу написа в Туитър, че градът остава нащрек.

Снимка: DHA via AP/БТА

Директорът на Българската Екзархия в Истанбул - Кадер Хаят, разказа пред bTV:

"Уплашена съм, да, защото откакто съм в Турция, не съм усещала толкова силно земетресение. Говорих по телефона с общината, когато се случи. Човекът от другата страна започна да вика и крещи, че има земетресение. Той остави слушалката, а аз изхвърчах навън. И понеже са били във висока сграда са усетили силно труса, а аз, въпреки че бях на приземен етаж, където работя, също го усетих много силно. Дори не усетих как излязох навън. Улиците са пълни с изплашени хора. Още сме стресирани. От жилищната ни кооперация се обадиха и казаха да не се прибираме тази вечер и да бъдем подготвени, тъй като може да има ново земетресение. Преди два дни също имаше земетресение, но тогава не го усетихме. Разбрахме от телевизията, че се е срутило едно от минаретата на централната джамия на община "Авджълар". За други щети все още не съм разбрала. Сградите са изпразнени, а учениците са изведени от училищата. Мобилните телефони са ограничени, свързваме се само чрез интернет".

Над десет вторични труса между 3 и 4.5 по скалата на Рихтер са регистрирани у нас след земетресението в Западна Турция, съобщи пред "Фокус" Ирена Александрова - дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Няма пострадали български граждани по време на земетресението в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Властите са предприели незабавни превантивни мерки чрез спиране на газоподаването в рискови сгради и райони, осигуряване на храна, напитки и стоки от първа необходимост на хора, които се страхуват да се приберат в жилищата си. Допълнителни екипи на Гражданска защита са изпратени в Истанбул от други градове.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Истанбул на следните телефони: +90 212 281 01 14, +90 212 281 01 15, +90 212 281 01 16.

"Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Малко Търново, Царево, Кърджали - доста широк периметър. Основният шок е в 14:00 и след това имаме сеизмичност, която гравитира от 3 до 4 магнитудни интервала, много земетресения с под 2, но над 10 са тези, които са регистрирани с магнитуд от 3 до 4,5-4,7", обясни тя, като уточни, че тъй като трусът е извън сеизмогенна област на България, трудно може да се каже какъв тип е земетресението

Земетресението е усетено и в Сливен, но само по високите етажи на жилищните сгради.