Седем души в Обединеното кралство, имунизирани срещу COVID с ваксината на "АстраЗенека", са починали в следствие на кръвни съсиреци. Това съобщи днес Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, цитирана от Франс прес.

Лекарственият регулатор допълни, че до 24 март са били регистрирани 22 случая на венозни церебрални тромбози и 8 случая на тромбози, свързани с недостиг на тромбоцити, от общо 18,1 инжектирани дози, допълва БТА.

"Предимствата на ваксината "АстраЗенека" за предотвратяването на инфекция с COVID-19 и усложненията (от болестта), продължават да са много по-големи от рисковете и хората трябва да продължат да се ваксинират с нея", заяви в комюнике директорката на регулатора Джун Рейн.

В същото време британското правителство обяви, че ще позволи на обитателите на домовете за възрастни в Англия по двама посетители по-късно този месец, което ще даде възможност на някои баби и дядовци са се срещнат със своите внуци за първи път, предаде Ройтерс.

"Особено съм доволен от разрешението обитателите да имат повече посетители, включително внуците им, след изолацията и тревогата, която толкова много хора изпитаха през изминалата година", заяви премиерът Борис Джонсън.

За да спре разпространението на COVID-19 в старческите домове, които бяха тежко засегнати в началото на пандемията миналата година, правителството наложи строг локдаун, който започна през януари.

Миналия месец мерките бяха разхлабени, като на всеки обитател беше разрешен по един посетител вътре в дома, а от 12 април ще им разрешат по двама.

Родители ще могат да довеждат бебета и малки деца, което ще означава, че някои от обитателите на домовете едва сега ще се запознаят с най-новите членове на фамилията. Посетителите ще трябва да носят лични предпазни средства и да представят отрицателен тест за коронавирус.