Българин бе осъден на 7 години затвор в Австрия, след като у него били открити планове за терористична атака, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата.

24-годишният мъж се прибрал от Сирия през 2015 г. При операция в неговия дом е открита флаш памет, съдържаща инструкции как да се използват взривни вещества и химическо оръжие, включително как да се взривят устройства с мобилен телефон. 

Според държавното обвинение става дума за "курс за терористи", докато позицията на защитата беше, че става дума просто за съдържание от интернет, свалено от любопитство.

По същото дело 38-годишен австриец с българо-турски корени бе осъден на 8 години затвор за това, че убедил две двойки и общо деветте им деца да се присъединят към джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия. Според прокуратурата той имал "централна идеологическа роля" в религиозна група и убедил семействата "да отидат директно в Ада"

Въпросните две двойки, които впоследствие се върнали от Сирия в Австрия, също вече са били осъдени.

От 2011 г. около 300 души от Австрия са отишли в Сирия и Ирак или са се опитали да го направят. Петдесетина от тях са загинали, а стотина са се върнали, според данни на австрийското министерство на вътрешните работи.