Полският посланик в Израел е бил наплют вчера в колата си в Тел Авив, съобщи израелската полиция, цитирана от Ройтерс.

Полското правителство осъди инцидента, станал в период на нарастващо напрежение между двете страни.

"С голямо безпокойство научавам за расисткото нападение срещу полския посланик в Израел Марек Магеровски. Полша категорично осъжда този ксенофобски акт на агресия. Насилието срещу дипломати или каквито и да било други граждани никога не трябва да бъде толерирано", написа днес в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки.

Във връзка със случая с наплюването е арестуван 65-годишен израелец. Посланикът на Полша е бил атакуван пред посолството в Тел Авив. Магеровски е стоял пред посолството, когато мъжът започва физически и вербално да го напада. Посланикът не е разбрал всички думи на нападателя, но е повтаряно "поляк, поляк". Марек Магеровски успява да направи снимка на нападателя и неговото превозно средство, което води и до арестуването му след 90 минути.

"Получихме доклад за инцидент, свързан с полския посланик в Израел във вторник. Заподозрян е тръгнал към посланика, докато е седял в колата си и го е наплюл", съобщи говорител на полицията. Заподозряният е арестуван в района. Той 65-годишен мъж от Херзлия.

Днес заподозреният е бил изправен пред съда в Тел Авив и е бил пуснат под гаранция. Израелският сайт "Вала нюз" цитира съдията по делото, който определя предполагаемото нападение срещу чуждестранен дипломат като срамно.

Полското министерство на външните работи извика израелския посланик във Варшава Анна Азари, съобщи пред държавната полска информационна агенция ПАП говорителка на министерството.

"Полицията разследва случилото се. Изразяваме пълното си съчувствие на посланика, както и ужаса си от нападението", заяви говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон.

През последните месеци полско-израелските отношения се влошиха заради обвинения, че националистическото правителство във Варшава на партия "Право и справедливост" (ПиС) толерира възраждане на антисемитско поведение - нещо, което то отрича, отбелязва Ройтерс.

В събота стотици привърженици на полската крайна десница излязоха на шествие във Варшава, за да протестират срещу американски закон за реституцията на еврейски имоти, иззети по време на или след Втората световна - въпрос, който се застъпва все по-често в предизборните кампании в Полша.

Адвокатът на заподозрения за заплюването на посланика беше цитиран от "Вала нюз" да казва, че вчера мъжът е бил върнат от полското посолство, след като опитал да проучи въпроса за реституцията.

Правителството на ПиС заяви, че Полша - която е имала една от най-големите еврейски общности в света, преди нацистките окупатори почти изцяло да я заличат - е жертва на Втората световна война и затова не трябва да бъде натоварвана с никакви финансови задължения.

В отговор на ултранационалистическото шествие Световният еврейски конгрес призова днес полските религиозни и политически лидери недвусмислено да заклеймят антисемитизма.