Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за нов патриарх Загребско-люблянския митрополит Порфирий, съобщиха сръбските медии.

Архим. Матей изтегли чрез жребий името на Загребския митрополит Порфирий, който става по този начин новия Сръбски патриарх, съобщи ТАНЮГ. Другите двама кандидати, събрали най-много гласове, са били Бачкият епископ Ириней (Булович) и на Баня Лука Ефрем.

Съборът тази година бе свикан няколко месеца предсрочно заради избора на нов патриарх след смъртта на главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, който почина от КОВИД-19 през ноември миналата година.

От смъртта на Ириней Сръбската православна църква се управляваше от Дабробосанския епископ Хризостом.

За пръв път изборът на патриарх се извършва извън сградата на Патриаршията и за пръв път част от владиците бяха настанени в хотел, а други - в килиите на Патриаршията.

Изборът на 59-годишния митрополит на Загреб и Любляна Порфирий за патриарх означава продължение на доброто сътрудничество с Руската православна църква. Като духовен син на еп. Ириней (Булович) се очаква той да следва линията на църковно-политическо приятелство с руския фактор, при това е по-дипломатичен, а и по-млад от своя духовен баща. Порфирий също има близки връзки с Гърция, тъй като е завършил следдипломно обучение в Атина през 1986-1990 г. Като викарен епископ на Бачки Ириней Порфирий беше и много успешен игумен в манастир "Св. Архангели" в с. Ковиль край Нови сад. Също така е работил в държавния медиен регулатор (от 2005 г.) и е бил отговарящ за църковната дейност в армията (2010-2011 г.). Като цяло се смята, че той има много добри отношения с Вучич.

В официалното съобщение на Сръбската патриаршия се казва, че новият патриарх Порфирий (Перич) е роден на 22 юли 1961 г. Приема монашество в манастира Високи Дечани през 1985 г. На следващата година завършва Богословския факултет в Белград, от 1986 до 1990 г. специализира в Богословския факултет в Атина. След завръщането си в Сърбия става игумен на манастира "Св. Архангели" в Ковил. Като игумен той привлича много млади хора, интелектуалци, хора на изкуството, музиканти, които ръководи в православната вяра. Създава център за лечение на наркозависими "Земята на живите", който е признат за най-успешна инициатива за лечение на наркомания в Сърбия. През 1999 г. става епископ и викарий на Бачка епархия. През 2004 г. защитава докторат в Богословския факултет в Белград върху творчеството на св. Йоан Златоуст. Наследява известния учен Владета Йеротич на катедрата по Пастирско богословие във факултета, като неговите лекции събират не само студенти богослови, но и много от другите факултети. Основател е на гражданско сдружение за ресоциализация на пострадали от деструктивни култове и секти.

Сръбската православна църква е православна автокефална поместна църква, включваща около 11 милиона души, начело с патриарх. Тя включва православните епархии в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Италия и Унгария.