При втори референдум във Великобритания, на въпроса дали страната да напусне или остане в Евросъюза, повечето британци биха отговорили, че искат да останат част от общото европейско семейство.

Изследване на YouGov показва, че 56% от британците биха гласували за оставане в ЕС, а 44% - за напускане. Тези проценти обаче отчитат само британците, които биха се включили в подобен вот.

А ако се прибавят и тези, които не биха гласували, и хората без мнение, данните стават:

48% за оставане в ЕС, 38% за напускане, 6% не биха гласували, а 7% не знаят как биха гласували.

Изследването показва, че 47% искат нов референдум. Основно това са привърженици на Лейбъристката партия и либералдемократите.

36% са против, а 16% казват, че не знаят.

След като гласуваха за Брекзит на референдума от 23 юни 2016 г., някои британци промениха мнението си и сега агитират за оставане в европейския блок, коментира Франс прес.

Гари Мейлин си спомня прекрасно месеците преди референдума. И защо в деня на този исторически вот е избрал, подобно на 51,9 процента от британците, да гласува за разтрогване на брака, продължил повече от 40 години.

"Исках Обединеното кралство да си възвърне суверенитета", каза 38-годишният късокос мъж с безгрижно изражение от Норич (Източна Англия).

"Регионът, в който живеех, беше до голяма степен настроен в подкрепа на оттеглянето (от ЕС). Моят депутат подкрепяше Брекзит. Всичко, което чух, беше в този дух, така че аз самият стигнах до заключението, че бихме могли да обвиняваме ЕС за много проблеми", добави той.

Но днес, ако трябваше да се направи отново, "бих гласувал без колебание да остана" в Европейския съюз, каза той.

"Разбрах, че страната няма да успее да се справи сама", каза той. "Ако разгледаме сегашното състояние на света, с Доналд Тръмп в Съединените щати, възхода на Китай, Путин в Русия, в наш интерес е да бъдем силни в обединена Европа".

След няколко часа той ще отиде с дузина "разкаяли се" в Уестминстър, център на властта в Лондон, за да се срещне с британски депутати и да им разкаже историята си, както и защо се бори да спре Брекзит. Инициативата бе организирана от движението RemainerNow, създадено по инициатива на еврофила Андрю Дейвидсън.

"Референдумът от 2016 г. ме остави в състояние на шок, аз се страхувах за страната, исках да направя нещо", каза той и изрази надежда, че движението, чието име идва от използвана ключова дума в социалните мрежи, ще "повлияе на дебата" и ще насърчи други брекзитъри да променят позициите си.

Холандският премиер Марк Рюте заяви днес, че е казал на британската министър-председателка Тереза Мей, че не вижда как сегашната сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз може да бъде "пипната", предаде Ройтерс.

Рюте заяви, че казал това на Мей по телефона вчера, след като сделката беше отхвърлена от британския парламент. "Аз казах: "Не виждам как сегашната сделка може да бъде пипната", заяви той пред журналисти. По думите му Мей "наистина очаква Брекзитът да се осъществи на 29 март".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Туитър, че днес е обсъдил по телефона с Мей "следващите стъпки от британска страна" по въпроса за Брекзит.