Около 500 семейства на жертви на пандемията от Ковид-19 в Италия ще заведат гражданско дело с искане държавата да им присъди 100 милиона евро заради сериозни пропуски в управлението на здравната криза, съобщиха днес медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Искът е срещу италианския премиер Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и ръководителя на област Ломбардия Атилио Фонтана. Ломбардия беше регионът, засегнат най-тежко от пандемията, с почти 25 000 смъртни случая от общо 70 000, регистрирани на Апенините от февруари насам.

Колективният иск беше предшестван от около 300 отделни наказателни дела по данни на асоциацията на близки на жертви на Ковид-19 "Нои денунчеремо" ("Ще ви съдим"), внесени през последните месеци, главно в прокуратурата в Бергамо.

Прокуратурата води няколко отделни разследвания, свързани с тази трагедия, посочва АФП.

Адвокатите на асоциацията твърдят, че регионалните власти в Ломбардия и централното правителство са допуснали сериозни пропуски при организирането на реакцията на пандемията, съобщи днес на сайта си местният всекидневник "Бергамонюз".

Обект на критика е липсата на актуализиран национален план срещу пандемията и закъснения с обособяването на "червена зона" през февруари, включваща две общини от Бергамо, особено засегнати от коронавируса.

Първите "червени зони" бяха създадени в края на февруари по решение на италианското правителство и включваха дузина общини в Ломбардия, сред които и Кодоньо - градът на "пациент номер 1".

В началото на март епидемията продължи да се разпространява, като имаше две по-големи огнища в двете особено засегнати общини Нембро и Алцано. "Червена зона" обаче беше обявена чак на 9 март, а регионалните и централните власти отхвърлят отговорността за това забавяне.

Кои са новите бедни в Италия

Новите бедни в Италия. Това са хора, успели да оцелеят след финансовата криза от 2008 г., но останали извън обсега на италианската система за социално подпомагане, разчитайки на работа на черно в сивия сектор и на помощта на приятели и близки, пише Колин Бари от Асошиейтед прес.

Но след почти пълния локдаун в Италия през пролетта, въвеждането на частичен локдаун през есента, когато вирусът отново отбеляза ръст, и заради щетите, които пандемията продължи да нанася на икономиката, и малкото възможности за работа изчезнаха.

Никъде в Италия това не е толкова очевидно, колкото в Ломбардия, където КОВИД-19 за пръв път се появи в Европа. По данни на италианската асоциация на селскостопански производители Колдирети вирусът е довел до появата на 300 000 нови бедни, числа базирани на изследвания на десетки благотворителни организации, работещи в региона.

Благотворителна организация, обслужваща повече от 5 милиона души в Миланската архиепископия, "Каритас Амброзиана" заявява, че пандемията за първи път разкрива колко голяма е икономическата несигурност в северната италианска област Ломбардия, която произвежда 20 процента от БВП на страната.

"Каритас Амброзиана" е осигурила помощ на 9000 души по време на карантината през пролетта, 20 процента от които заявяват, че финансовото им положение "драстично" се е влошило по време на 10-седмичния локдаун. През октомври близо 700 семейства са потърсили хранителни помощи за първи път.

В национален мащаб една трета от всички, потърсили помощ от "Каритас" по време на пандемията, за първи път получават помощи, и противно на обичайните тенденции, повечето са италианци, а не чужденци.

Повече от 40 организации ежедневно осигуряват храна в Милано - финансовата столица на Италия. Една от най-големите - "Пане Куотидиано" раздава близо 3500 порции на ден. Мнозина от изпадналите в нужда преди са работили в ресторанти и хотели, които особено пострадаха от рестрикциите, свързани с коронавируса, или като домашни помощници.

Най-уязвими при пандемията - отнела живота вече на над 68 000 души в Италия, която е на първо място по този показател в Европа - са хората без стабилни трудови договори.

Организацията "Проджето Арка", която поддържа приюти за бездомни и осигурява други социални услуги в Милано, миналия месец започна да използва бус за раздаване на храна, когато установи, че бездомници, които се хранеха с раздавана като подаяние храна от ресторантите и баровете, остават да гладуват по време на частичната карантина през есента, когато много хранителни заведения останаха затворени.

Не само бездомниците обаче се възползват от буса с храна. Неотдавна една вечер мъж с капитонирано яке и панталон с ръб изчакваше отстрани, докато опашката изчезне. Призна, че е адвокат, но отказа да ни разкаже повече за себе си и помоли да не бъде сниман как взима две порции топла храна и две торби с храна за следващия ден, едната за половинката си, която го чака у дома.

Досега мораториумите на правителството върху съкращенията и уволнението на работници с трудови договори помогнаха да се ограничи това, което според служители на благотворителни организации е надигаща се криза на бедността.

"Когато тези ограничения паднат, ще видим истинската цена, която трябва да платим за пандемията", каза Киаварини и добави: "Хвалим се, че Милано е столица на иновациите, но под тези небостъргачи, от които сме толкова горди, има един скрит свят, където хората живеят в условия на истинска несигурност за бъдещето".