Бивша изпълнителка на поръчки за правителството, която се призна за виновна в това, че е изпратила класифициран американски доклад на новинарска организация, беше осъдена днес на 5 години затвор в рамките на споразумение с прокуратурата, предаде Асошиейтед прес.

Държавното обвинение посочи, че това е най-дългата присъда, определяна някога за федерално престъпление, включващо изтичане на информация към медия, предава БТА.

26-годишната Риалити Уинър се призна за виновна през юни в предаване на информация, свързана с националната сигурност. Бивша преводачка за ВВС от арабски и фарси, тя работела за клона на Агенцията за национална сигурност (АНС) в Огъста, щата Джорджия, когато разпечатала поверителен доклад и го изнесла от сградата, скрит в чорапогащника й.

Уинър каза на ФБР, че изпратила документа по пощата на новинарски сайт.

В съдебната зала днес Уинър се извини и призна, че извършеното от нея е погрешно.

Властите не огласиха името на получателя на доклада. Но министерството на правосъдието съобщи за ареста на Уинър през юни 2017 г., в деня, когато сайтът "Интърсепт" съобщи за таен документ на АНС. В него се говори за опитите на руското правителство да се внедри в базиран във Флорида доставчик на софтуер за гласуване и в електронната поща на свързани с изборите служители, преди президентските избори през 2016 г. Докладът на АНС е с дата 5 май, същата като на документа, който Уинър изнесла.

По-късно разузнаването на САЩ потвърди намесата на Русия.

Присъдата на Уинър е резултат от споразумение на защитата й с прокуратурата, което предвижда тя да излежи пет години и три месеца.

Уинър прекара една година в затвора, преди да сключи споразумението. Адвокатите й настояваха тя да бъде освободена под гаранция, защото има чисто съдебно минало и е служила в армията, където е награждавана.

Съдията обаче възприе тезата на прокуратурата, че има опасност Уинър да се укрие и че може да е откраднала и други поверителни документи.