Франция почита жертвите на най-кървавия терор в Париж преди пет години, при който загинаха 130 души и ранени бяха 350.

Залата "Батаклан", кафенетата и ресторантите в 10 и 11 район на Париж, стадионът в Сен Дени - нито едно място, преживяло атентатите на 13 ноември 2015 г., не бе пропуснато на днешното поклонение.

Премиерът Жан Кастекс, кметът на Париж Ан Идалго, представители на обществеността положиха венци на местата на терористичните актове, дело на три групи ислямски екстремисти. Единственият оцелял ще бъде съден в началото на следващата година.

Вижте снимки >>

Първо беше атакувана с експлозиви публиката на футболен мач на Стад дьо Франс, последва откриване на огън срещу посетители в заведения в центъра на Париж и убийство на десетки зрители на рок концерт в зала "Батаклан".

Най-много бяха жертвите - 90 души, в "Батаклан", където нападателите държаха заложници в продължение на няколко часа. Свидетели описват гледката вътре в сградата като "касапница", като добавят, че атентаторите са хвърляли експлозиви по заложниците. В терористичния акт участват четирима ислямисти. Трима от тях се взривяват, а четвъртият, който също носи колан, е улучен от полицейския огън и се взривява след като пада.

Снимка: AP/БТА

Санитарните мерки в разгара на епидемията днес оставят отпечатък и върху възпоменаталната церемония - тя се провежда в много ограничен кръг и за първи път оцелелите и близките на жертвите не присъстваха, а ги представиха само няколко души от асоциациите на пострадалите.

Кметът на френската столица Ан Идалго и премиерът Жан Кастекс

Снимка: AP/БТА

В памет на загиналите довечера Айфеловата кула ще потъне в мрак. Парижката филхармония пък ще изнесе класически концерт със специално композирани творби.

Пет години след атентатите Франция е все така застрашена. През последните седмици тя преживя две нови терористични атаки - срещу учител Самюел Пати и църквата "Нотр Дам" в Ница.

В страната продължава да действа най-високата степен на терористичен риск.