Британският полицейски отдел за борба с тероризма заяви днес, че е арестувал мъж във връзка с бомбените атентати срещу пъбове в Бирмингам. Атентатите отнеха живота на 21 души и се превърнаха в най-кървавите атаки на Острова за цялата 30-годишна история на проявите на насилие, свързани със Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

Бомбените атентати бяха извършени в препълнените "Мълбери Буш пъб" и "Таверната" в Бирмингам, град в Централна Англия, на 21 ноември 1974 г.

Макар да се смяташе, че Ирландската републиканска армия (ИРА) е поставила експлозивите, организацията никога не е поемала отговорност за атентатите.

Полицията в Уест Мидландс заяви, че служители на контратерористичното звено са арестували днес 65-годишен мъж в дома му в Белфаст във връзка с атаките.

"Мъжът е арестуван по силата на Закона срещу тероризма и в дома му е извършен обиск", се казва в изявление на полицията и се допълва: "Той ще бъде щателно разпитан в полицейско управление в Северна Ирландия".

Бомбените нападения, при които бяха ранени над 180 души, бяха най-кървавите за цялата 30-годишна история на "Смутните времена" в Северна Ирландия през 70-90-години на миналия век, белязали конфликта между католици и протестанти в областта. Конфликтът отне живота на близо 3800 души, преди да бъде прекратен със Споразумението от Разпети петък от 1998 г., отбелязва Ройтерс.