През нощта срещу събота Ленинградската АЕЦ - на 80 км западно от Санкт Петербург, спря завинаги своя първи енергоблок РБМК-1000 след 45-годишна експлоатация, предаде ТАСС, като цитира съобщение на атомната централа.

Първият енергоблок "бе изключен от енергийната система на Русия без забележки", посочва АЕЦ. Вместо стария реактор от "чернобилски" тип ще се използва енергоблок ВВЕР-1200 от последното засега поколение "три плюс", успешно преминал всички изпитания.

Според федералните норми и правила обаче спреният реактор ще остане официално в експлоатация, докато бъде извадено горивото - процес, който се очаква да приключи към 2023 година. След това старият енергоблок ще бъде демонтиран. Проучва се възможността освободените площи в АЕЦ да се използват за нови производства, а облъченият графит - за научни разработки.

Дори след спирането на първия енергоблок Ленинградската АЕЦ ще остане най-голямата ядрена централа в Русия с монтирана мощност 4200 мегавата. Тя осигурява над 50 на сто от енергийното потребление на Санкт Петербург и областта, допълва агенцията.

Междувременно автоматичната защита на активната зона от реактора на първи енергоблок от Ровенската АЕЦ в град Вараш, Западна Украйна, изключи днес аварийно съоръжението поради "грешно зададен сигнал". Това съобщи украинският държавен ядрен регулатор.

По данни на ведомството радиационният фон на производствената площадка на централата остава непроменен. Създадена е специална комисия за разследване на инцидента.

На 13 декември защитата на втори енергоблок от Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна го изключи от енергийната система на страната заради повреда в генератора, напомня ТАСС.