Британският премиер Борис Джонсън уволни четирима министри, но освобождаването им бе очаквано. Изненадваща обаче бе оставката, която хвърли министърът на финансите Саджид Джавид само месец преди представянето на бюджета.

Първият уволнен министър бе Джулиан Смит, който помогна да бъде сложен край на трите години политическа безизходица в Северна Ирландия, предаде Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че така Джонсън си е навлякъл критики, че е равнодушен към съдбата на провинцията. Смит, назначен за министър за Северна Ирландия през юли миналата година, каза, че да служи на хората в Северна Ирландия е било "най-голяма привилегия".

Той беше централна фигура при възстановяването на северноирландското регионално правителство - ключов елемент на споразумението от Разпети петък, сключено през 1998 г. Работата му тогава беше приветствана от всички политически сили.

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, която е от Демократичната юнионистка партия, написа в Туитър, че макар невинаги да е била съгласна със Смит, "отдадеността му е била невероятна".

"Джулиан Смит е "един от най-добрите политици на Великобритания на нашето време", коментира премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар.

На фона на реорганизацията на британското правителство, няколко жени от кабинета съобщиха, че са уволнени, предаде Асошиейтед прес.

Това са министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Андреа Ледсъм, министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Тереза Вилърс и държавният министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Естър Маквей.

Главният прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс съобщи в Туитър, че подава оставка на фона на промените в кабинета.

И докато уволненията бяха очаквани, то оставката на британския министър на финансите Саджид Джавид дойде неочаквано, предаде ДПА.

Джавид се оттегли в рамките на първото преструктуриране на кабинета на премиера Борис Джонсън след Брекзит, посочи негов говорител, цитиран от Франс прес. Оставката му идва месец преди представянето на бюджета.

На поста на Джавид беше назначен Риши Сунак, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на "Даунинг стрийт" 10.

Сунак е депутат в парламента от 2015 г. Произхожда от семейство на лекар и аптекарка.

Сунак е бил първи заместник на финансовия министър с ресор "държавни разходи". Той е завършил престижния колеж "Уинчестър", преди да започне да учи политика, философия и икономика в университета в Оксфорд. Има и магистърска степен по бизнес администрация от американския университет в Станфорд.

Преди да влезе в политиката, Сунак е работил за инвестиционната банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) и за хедж фонд, а след това става съосновател на инвестиционна фирма.

Съпругата на Сунак е дъщеря на индийския милиардер и съосновател на компанията в сферата на информационните технологии "Инфосис" (Infosys) Нараяна Мурти.

Новият британски финансов министър е смятан за изгряваща звезда на Консервативната партия, често дава интервюта и беше редом до премиера Джонсън при телевизионни дебати по време на миналогодишната предизборна кампания, отбелязва Ройтерс.