До Коледа догодина Генуа ще има нов мост, който ще замени частично рухналия мост "Моранди". Това обеща днес кметът на града Марко Бучи, предадоха световните агенции и италиански електронни издания.

Бучи присъства на церемония, на която бе поставено символичното начало на процеса за разрушаването на онова, което е останало от виадукта, срутил се на 14 август и отнел живота на над 40 души. Церемонията се състоя на нова строителна площадка, на която ще бъдат разрушавани демонтираните елементи на моста.

Същинските работи по разрушаването би трябвало да започнат в началото на идната седмица. В понеделник се очаква съдия от Генуа да отмени забраната за достъп до останките от виадукта и тогава разрушаването може да започне, съобщи Джовани Тоти, областният оправител на Лигурия, в която се намира Генуа. Достъпът до останките от моста беше забранен със съдебна заповед, за да се позволи на експерти да извършат своето разследване на причините за рухването на виадукта.

Кметът на града заяви днес, че разрушаването би трябвало да продължи до март догодина. В разрушителните дейности ще участват пет подбрани от властите компании. Процесът ще струва 19 милиона евро

Очаква се в понеделник или вторник кметът на Генуа да обяви кои компании ще изградят новия мост. Световноизвестният архитект Ренцо Пиано, който е роден в Генуа, беше един от архитектите представили проекти за новото съоръжение.