3400 случая на заразени с коронавируса Ковид-19 са установени досега в ЕС, съобщи директорът на дирекция "Обществено здраве" към Еврокомисията Джон Райън пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Директорът на Европейския център за контрол и превенция на болестите Андреа Амон призна обаче, че те са доста повече.

Райън заяви, че има драстично увеличение само в рамките на 20 дни: "Министрите на здравеопазването се събраха за първи път на 13-ти февруари, за да обсъдят разпространението на вируса, както и да координират подготовката и отговора. На този етап имаше 44 случая в ЕС и Обединеното кралство. 3 седмици по-късно, случаите вече са 3400 в ЕС, Великобритания, Монако, Сан Марино и Швейцария".

Най-много случаи в общността са в Италия - 2500. В глобален мащаб вирусът е разпространен в 70 страни, като засега най-засегнати са Китай, Южна Корея и Иран.

Южнокорейските войници, носещи предпазни средства, пръскат дезинфектанта като предпазна мярка срещу новия коронавирус в Сеул

Снимка: АР/БТА

По повод оценката на риска, Райън припомни:

"Според последната оценка на риска на Европейския център за контрол и превенция на болестите, рискът от разпространение в ЕС бе променен от умерен на висок, като се базираме на вероятността от пренос и влиянието на болестта. Макар положението категорично да не е едно и също в различните страни, като цяло ЕС остава във фаза "сдържане" и усилията ни все още са насочени към овладяване на разпространението".

Пожарникарите дезинфекцират пейка и тротоар заради новия коронавирус в Техеран

Снимка: АР/БТА

ЕК предлага да се помисли за законови рамки при въвеждането на карантина. Засега Световната здравна организация не препоръчва ограничения в пътуванията и търговията.

Като мерки, които биха могли да бъдат предприети, Райън посочи преценката на условията за провеждане на обществени прояви, за затварянето на училища, осигуряване на защитни средства в най-засегнатите места, както и набирането на допълнителен персонал като пенсионирани здравни работници и студенти по медицина.

Санитарен работник в Пекин

Снимка: АР/БТА

Случаите по света надхвърлят 95 хиляди, а починалите са над 3 300 - това пък съобщи директорът на Европейския център за контрол и превенция на болестите Андреа Амон. През последната седмица виждаме повече случаи извън Китай, отколкото от там, подчерта тя. В Европа починалите да 112 души, уточни Амон. За Италия тя каза:

"На 21-ви февруари Италия съобщи само за 4 случая и в рамките на 2 седмици те надхвърлиха 3 хиляди. Това показва потенциала на разпространение на този вирус".

Ресторант до Пантеона в Рим

Снимка: АР/БТА

През последните две седмици броят на заболелите е нараснал също така във Франция, Германия и Испания. Има и разлика между страните членки - от такива, в които още няма установен такъв вирус до държави с широко разпространение на заразата, подчерта Амон. Тя заяви, че центърът наблюдава много внимателно развоя на ситуацията, прави оценка на риска всяка седмица и предупреди:

"Рискът от сериозно разпространение на коронавируса, подобно на това в Италия, за следващата седмица променяме от умерен към висок. Това означава, че сме склонни да видим подобен процес и в други страни членки".

В тази оценка на риска сме описали и няколко сценария, към които сме добавили и мерките, които смятаме, че трябва да се предприемат в отговор, уточни Амон. Те варират от степен 0 за страните, в които няма случаи на коронавирус и при които просто трябва подготвителен план, до 4 с широко разпространение, при които здравните системи са претоварени. Според Амон няколко страни са на 1-ви етап и повечето са на път да преминат към 2-ри.

Тя обаче призна, че случаите в ЕС вероятно са много повече от официално обявените, тъй като не всички заразени с вируса са потърсили лекарска помощ до този момент.

Утре ще се проведе поредното извънредно заседание на здравните министри на ЕС, които отново ще обсъдят разпространението на коронавируса и координацията между държавите за мерките срещу болестта.