Най-малко 30 цивилни са убити при американско въздушно нападение в афганистанската провинция Хелманд, съобщиха днес официални представители и местни жители.

Мисията на НАТО в Афганистан заяви, че талибански бойци са открили огън по афганистански правителствени сили и техни съветници от САЩ в окръг Гармсир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Талибаните са се намирали в сграда, която са ползвали като укрепление. Нападнатите афганистански сили са поискали да бъде нанесен въздушен удар, но не са знаели, че в комплекса и около него е имало цивилни, посочва мисията на НАТО.

Губернаторът на провинция Хелманд Мохамед Ясин Хан заяви, че авиационните удари са извършени по искане на нападнатите от талибаните афганистански и американски военни и че при въздушната атака са убити цивилни и талибани. Според местен жител, станал очевидец на събитията, нападението на талибаните е започнало късно снощи. "Чуждестранните сили бомбардираха района, а бомбите поразиха къщата на брат ми", каза той.

Според мисията на НАТО талибаните са използвали картечници и противотанкови гранатомети.

ООН съобщи миналия месец, че броят на цивилните жертви при авиационни удари за първите девет месеца на тази година е по-голям от общия брой загинали цивилни за всяка една от годините след 2009 г., взети поотделно.

Засилването на американските въздушни нападения срещу талибаните е част от стратегията на САЩ за слагане на край на продължилата 17 години война в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

По данни на американската армия военната авиация на САЩ към края на септември е хвърлила общо 5213 бомби в Афганистан за тази година. За сравнение - за цялата 2017 г. при американски авиационни нападения са хвърлени общо 4361 бомби.