Най-малко 12 души са загинали заради лошото време на италианския средиземноморски остров Сицилия, с което общият брой на жертвите на бурите в цяла Италия през последните дни достигна 29, съобщиха местни служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Проливните дъждове, предизвикали свличания на земни маси и наводнения, са причинили смъртта на 10 суши в района на Палермо - главния град на острова, каза днес говорител на градската префектура. Все още има изчезнали хора, добави той.

Спасители откриха по-рано труповете на 9 души в наводнена къща в Кастелдача, недалеч от Палермо - майка, баща, техни родители и деца. Според местните медии жертвите са били от две семейства. Равнището на водата в местна река се повиши бързо след проливни дъждове в региона. В град Викари беше открито тялото на още един човек, съобщава агенция АНСА.

Двама загинали са били открити и в района на южния сицилиански исторически град Агридженто.Те пътували с кола, която била пометена от свлачище, съобщи друг местен служител.

Поройни дъждове и ураганни ветрове бушуват в страната от няколко дни. Изкоренени са милиони дървета, прекъснати са много пътища, откъснати са от света десетки селища. Едни от най-тежките поражения са нанесени в северните провинции Трентино и Венето. Вчера губернаторът на Венето Лука Зая, каза, че щетите в района възлизат на най-малко един милиард евро.