Изолирането на цели градове с многомилионно население, за да бъде спряно разпространението на нов коронавирус, е стъпка, която малко държави освен Китай биха могли да обмислят. За управляващата в Пекин комунистическа партия обаче това е възможно, благодарение на всеобхватния социален контрол и опита, натрупан от справянето с Тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/ през 2002-2003 г., предаде Асошиейтед прес.

Първият поставен под карантина град е Ухан, с 11 милиона жители, индустриален център в централен Китай. По-късно беше прекратен достъпът и до съседните градове Ъджоу, Чъби, Цянцзян, Чжъцзян, Цзинмън, Сянтао, Сяоган и Хуаншъ. Общо населението им е над 40 милиона.

По последни данни в страната има 26 починали и около 850 заразени с новия коронавирус. Във връзка с разпространението му Националната здравна комисия обяви най-високо равнище на реагиране на заплахата от 14.00 ч. пекинско време днес (08.00 ч. българско).

Навсякъде в Китай властите отмениха публични прояви във връзка с честванията за Лунната нова година, които започнаха днес. Служителите в метрото и автобусния транспорт получиха маски, ръкавици и дезинфекционни средства за ръце и им беше разпоредено да се наблюдават един друг за белези на треска. Градските власти обявиха, че метровлаковете и автобусите ще бъдат дезинфекцирани всеки ден. Главното летище в Пекин, което е второ в света по натовареност, обособи отделна зона за полети от Ухан с отделни съоръжения за пасажерите и багажа им

В социалните медии се появиха шокиращи кадри от Хуан, на които се вижда как хора припадат, вследствие на мистериозния коронавирус. Същевременно Китай започва изграждането на нова болница в Ухан за заразени.

Снимка: АР/БТА

Първият поставен под карантина град Ухан е с 11 милиона жители и индустриален център в централен Китай.