Информатор на тайните служби на САЩ, който е помогнал за ликвидирането на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади в сирийската провинция Идлиб, ще получи до 25 милиона долара, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС и БТА.

Според неназовани източници на вестника този информатор е помогнал за проследяването на преместването на Багдади в Сирия и е давал сведения за строителните дейности на комплекса от сгради, където се е криел лидерът на ИД.

Неговата подробна запознатост с местонахождението на Багдади и точното разположение на помещенията в скривалището му са били решаващи за успеха на операцията по отстраняването на лидера на ИД на 26 октомври. Той може да получи отчасти или изцяло обещаното за главата на Багдади възнаграждение от 25 милиона долара, казаха източниците.

"Вашингтон пост" отбелязва, че информаторът е присъствал при изпълнението на операцията срещу Багдади, а два дни по-късно е бил изведен от района заедно със семейството си.

Според източниците на вестника информаторът е сунитски арабин, който се е обърнал против ИД, след като групировката убила негов роднина.

Той бил внедрен в обкръжението на Багдади от кюрдските Сирийски демократични сили, които след това предали контрола над този агент на американски разузнавачи.