Гърция днес ще бъде парализирана от обща стачка. Най-големият синдикат в страната ще протестира срещу високите данъци и ще иска увеличаване на заплатите и пенсиите.

Цялата страна ще остане без фериботи и железопътен транспорт.

Ще стачкуват и държавни служители, както и работещи в частни компании.

Към протестните действия се присъединиха и обществените и частните медии, но те спряха работа вчера, за да могат да отразяват днешните действия.

Два отделни протеста ще се състоят в центъра на Атина тази сутрин, а полицията се подготвя за евентуални сблъсъци, които често избухват по време на подобни протести заради крайнолеви демонстранти или анархисти.

Профсъюзите искат лявото правителство да отмени ключови елементи от пакетите мерки за икономии, които бяха наложени поетапно от 2010 г. под натиска на международните кредитори, за да балансират държавните финанси. Доходите спаднаха средно с 40 процента, а безработицата в момента е малко под 20 процента.

Исканията на стачката на ГСЕЕ са свързани с увеличение на пенсиите, намаляване на данъците и възстановяване на минималната заплата до 751 евро, колкото беше преди спасителната програма, спрямо сегашното ниво от 580 евро.