Прокуратурата в Словакия поиска 20 години затвор за бившия вицепремиер и министър на икономиката Павол Руско, който е обвинен за мошеничество в особено големи размери, съобщи днес словашкото радио, цитирано от ТАСС.

Специализираният наказателен съд на Словакия, в чиито компетенции влиза наказателното производство в сферата на борбата с икономическата престъпност, пристъпи през юли миналата година към разглеждането на делото на Руско. Против него е повдигнато обвинение за фалшификация на финансови документи, възлизащи на сума от близо 69 млн. евро. Според следствието бившият политик е участвал в машинации в качеството си на генерален директор на голямата местна частна телевизия "Маркиза".

През юни миналата година Руско бе арестуван, но скоро след това освободен под гаранция. Той самостоятелно се защитава в съда. Бившият министър отрича повдигнатите му обвинения. Засега е преждевременно да се прогнозира, кога ще бъде произнесена присъда по неговото дело.

По делото на Руско е привлечен също намиращият се в ареста местен бизнесмен Мариан Кочнер. По друго знаково дело за убийството на репортера на братиславския електронен новинарски портал Aktuality.sk Ян Куциак Кочнер фигурира като поръчител на престъплението. Той е заплашен от доживотна присъда.

От 2002 до 2003 г. Руско е бил заместник-председател на парламента на Словакия, а от 2003 до 2005 г. вицепремиер и министър на икономиката. От 1995 г. той заема поста генерален директор на телевизия "Маркиза", която по-късно става негова собственост, отбелязва ТАСС.