Кандидатът на консерваторите за канцлер на Германия Армин Лашет влезе в сблъсък със своя съперник социалдемократ Олаф Шолц в телевизионен дебат две седмици преди парламентарните избори, като го атакува във връзка с редица финансови скандали, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Лашет, който според социологическите проучвания изостава зад Шолц, се опита да подкопае доверието в кандидата на социалдемократите, който в момента е финансов министър на Германия.

"Ако моят финансов министър работеше като Вас, тогава щяхме да имаме голям проблем", каза християндемократът Лашет по време на втория телевизионен предизборен дебат между кандидатите.

Той посочи извършения миналата седмица обиск във финансовото министерство във връзка с разследване за пране на пари, голямата измама с компанията "Уайъркард" и нейния фалит, както и други скандали като примери, свидетелстващи според него за това, че Шолц не си е изпълнил задълженията като финансов министър.

Социалдемократът отвърна, като обвини своя съперник, че е "нечестен", тъй като създава невярно впечатление, че се води разследване срещу министерството, докато следователите просто са търсели информация от ведомството.

Вторият дебат беше по-оживен от първия, който се състоя преди две седмици. По време на диспута Лашет и Шолц на няколко пъти си размениха остри реплики, включително за евентуалните коалиционни партньори и за климатичната политика.

Лашет притисна Шолц за това дали би направил съюз със Зелените и крайната левица, която е против НАТО и е критично настроена към Европейския съюз в много отношения.

Социалдемократът не отхвърли възможността за сътрудничество с партията "Левите", настоявайки, че първо избирателите трябва да се произнесат на изборите на 26 септември. Той обаче даде да се разбере, че между партиите има ясни различия, които биха направили много трудно съставянето на коалиция.

В дебата участваше и кандидатката на Зелените Аналена Бербок, която на няколко пъти подчерта, че Лашет и Шолц са от партии, които в момента управляват заедно, и призова избирателите да скъсат с миналото и да гласуват за нейната партия.

Според проучване на телевизия А Ер Де победител в дебата е станал Шолц. Допитването, направено малко след диспута, показа, че 41 процента от анкетираните са посочили кандидата на социалдемократите като най-убедително представилия се участник. В подкрепа на Лашет са се изказали 27 процента от анкетираните, а за Бербок предпочитание са дали 25 процента.