Папа Франциск приключи днес посещението си в Обединените арабски емирства, като отслужи меса, превърнала се в историческо събитие - най-голямото публично християнско богослужение на Арабския полуостров, където е родното място на исляма, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Според организаторите общо 175 000 души са присъствали на богослужението на стадион "Зайед спортс сити" в Абу Даби, най-големият в емирствата. Повече от 2000 автобуса превозваха безплатно тази сутрин хора от цялата страна за събитието.

Снимка: АР/БТА

При появяването на папамобила публиката бурно приветства Светия отец. Момиченце пропълзя под огражденията на стадиона, дотича до него и му подаде парче хартия, предаде Асошиейтед прес. Детето се изплъзна на охраната и стигна до Светия отец, който се наведе от папамобила си, за да говори с него. Това стана, докато папата влизаше на стадион "Зайед спортс сити", където по-късно отслужи литургия. Още едно момиченце успя да се откъсне от множеството и да стигне до Франциск. След това охраната отведе двете деца при семействата им.

Момиченце се изплъзна на охраната и стигна до папата при пристигането му на стадион в ОАЕ, за да отслужи литургия

Снимка:АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка:АР/БТА

В проповедта си на италиански, излъчвана едновременно на огромни екрани с превод на арабски и английски, папата се обърна директно към католиците в ОАЕ - около един милион от общо деветмилионното население, 85 процента от което са чужденци.

"Със сигурност не ви е лесно да живеете далеч от дома и любимите си хора и може би усещате несигурност за бъдещето. Знайте, че Господ не изоставя народа си", каза Светият отец.

Снимка: АР/БТА

Папа Франциск напомни на паството си, че не е необходимо да извършваш свръхчовешки дела, за да си вярваш - намек за амбициозните проекти в емирствата, сред които и най-високият небостъргач на света.

"Исус не иска от нас големи дела или да привличаме вниманието към себе си с необикновени постъпки. Той иска от нас да създадем само едно произведение на изкуството, постижимо за всички - собствения ни живот", подчерта папата.

Снимка: АР/БТА

Месата беше предавана на живо и в самолетите на авиокомпания "Емирейтс" на 10 000 метра височина.

Вижте още снимки >>

Светият отец се срещна вчера с лидерите на ОАЕ и подписа декларация за "човешко братство" с ръководителя на египетския университет "Ал Азхар" шейх Ахмед ат Тайеб, припомня Асошиейтед прес.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА