Броят на убитите при стрелбата в училище в руския град Ижевск вчера достигна 17 души, от които 11 деца и шестима възрастни, съобщиха от пресслужбата на правителството на руската република Удмуртия, като се позовават на данни на Следствения комитет на Русия.

Вижте снимки

Ранени са 24 души, включително 22 деца. Предишните данни бяха за 15 убити, сред които 11 деца. След застреляните са три учителки - Светлана Суханова, Наталия Ведерникова и Маргарита Сахарних. 

Атаката бе извършена в 88-о училище в Ижевск - столицата на Удмуртия. Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи пред РИА Новости, че трима от простреляните ученици са в критично състояние. 

"Извикахме допълнително съдови хирурзи и неврохирурзи. Първият ден е най-труден заради голямата необходимост от интервенции на пострадалите. Тоест всичко нужно за пострадалите ще бъде осигурено", допълни Мурашко.

Руският следствен комитет идентифицира стрелеца като 34-годишния Артьом Казанцев (роден през 1988 година), който е завършил същото училище. Мъжът е бил облечен с черна тениска с "нацистки символи", добавиха от следствието, без да дадат подробности за мотивите му.

Според ръководителя на Удмуртия Александър Бречалов нападателят, който се е самоубил след кървавата атака, се е водел на отчет в психиатрично заведение.

 

Казанцев стрелял с два пистолета, които били преправени за стрелба с бойни патрони, каза Националната гвардия на Русия (Росгвардия). Тя уточни, че оръжията не са били регистрирани пред властите.

В Ижевск, на близо 1000 километра източно от Москва, пристигнаха руските министри на здравеопазването и на образованието, Михаил Мурашко и Сергей Кравцов.

В Удмуртия е обявен тридневен траур.