Семейство от Южен Судан използва Фейсбук, за да продаде дъщеря си, тийнейджърка, като дете-булка през октомври,съобщиха няколко медии едновременно. Организация Plan International разкри, че бащата е получил 500 крави, три коли и $10 хиляди, пише електронното издание на Washington Times, цитирано от Фокус.

Организацията отбелязва още, че някои от петте мъже, които са наддавали за булката, са били важни личности в Южен Судан и дори членове на правителството. Plan International поиска от властите в страната да разследват случая.

Директорът Джордж Отим описа наддаването като „варварска употреба на технологията“, която му напомня на „пазар за роби от друга епоха“.

CNN пък съобщи, че Фейсбук е премахнал публикацията, веднага щом е разбрал за нея, но момичето вече е било омъжено за мъжа. Наддаването е обявено на 25 октомври, но до 9 ноември поста все още е стоял.

„Премахнахме публикацията и деактивирахме за постоянно акаунта, принадлежащ на човека, който го е постнал във Фейсбук, каза представител на компанията пред CNN.