164 чифта бели медицински обувки бяха подредени днес пред Белия дом. Акцията е в памет на сестрите, загубили живота си в битката срещу COVID-19.

Инициативата е на членове на най-големият съюз за регистрирани медицински сестри в САЩ, предаде Си Ен Ен, цитирана от Нова теливизия.

По време на бдението медици призоваха сенаторите да приемат плана за подпомагане на американската икономика в условията на криза. Той бе предложен от Демократите и е на обща стойност 3 трилиона долара. Наред с много други мерки, в него са включени средства и за увеличаване производството на лични предпазни средства, от които болниците имат остра нужда.

Само преди два месеца пред сградата, в която се помещава президентът Доналд Тръмп, при подобна акция бяха поставени 88 чифта такива обувки.

Скрийншот: YouTube/NowThis News

Днес лесно може да се пресметне с колко са се увеличили жертвите сред медицинските сестри в страната.

Случаите на заразени с коронавирус в САЩ днес приближиха 4 милиона, а на всеки час се установяват средно по 2600 нови заразени, което е най-високото темпо на нарастване в света, предаде Ройтерс, позовавайки се собствени оценки.

Броят на заразените в САЩ стремително нарасна, откакто бе установен първият случай в страната на 21 януари. Само за 98 дни общият брой на заразените достигна 1 милион. След още 43 дни броят им вече беше 2 милиона, а 27 дни по-късно - 3 милиона. Отне само още 16 дни числото да достигне близо 4 милиона с темпо на нарастване от 43 нови заразени в минута.

Федералното правителство, губернаторите на щатите и кметовете често сблъскваха позициите си за най-добрия подход за справяне с пандемията, което доведе до объркващи и набързо приети правила по въпроси като носенето на маски на обществени места и за това кога може да се поднови икономическата дейност.

От 20-те страни най-тежко засегнати от епидемията САЩ са на второ място по заразени на глава от населението със 120 случая на Ковид-19 на 10 000 души, отстъпвайки само на Чили. С над 143 000 починали от болестта или 4,4 смъртни случая на 10 000 души САЩ се нареждат на шесто място в света по брой на смъртните случаи от Ковид-19 на глава от населението. Те са изпреварени само от Великобритания, Испания, Италия, Чили и Франция.