Съдът в Бангладеш осъди 16 души на смърт за убийството на студентка, която беше подпалена, след като обвини учителя си в сексуален тормоз, предаде БиБиСи (BBC).

19-годишната Нусрат Джахан Рафи почина през април във Фени, малко градче на около 160 км от столицата Дака. Главният учител на Нусрат беше обвинен в сексуален тормоз, а две нейни съученички са сред осъдените.

Убийството шокира страната и доведе до протести, настоявайки за справедливост.

Съдебният процес беше един от най-бързите в страната, където обикновено разрешаването на подобни случаи отнема години. Прокурор Хафез Ахмед каза пред репортери, че има доказателства и че на никой няма да му се размине след убийство в Бангладеш.

Разследването на смъртта на Нусрат разкри конспирация за мълчание, която включваше нейни съученици и редица влиятелни мъже от общността.

Трима учители, включително директорът Сирадж Уд Дула, който според полицията е поръчал убийството от затвора, са признати за виновни от съда в четвъртък, докато други двама от обвиняемите, признати за виновни - Рухул Амин и Максуд Алам, са местни лидери на управляващата партия Ауами.

Установено е, че редица местни полицаи са си сътрудничили с осъдените за разпространението на невярна информация, че Нусрат се е самоубила.

Какво се случи с Нусрат?

Нусрат е примамена на покрива на училището си на 6 април тази година, 11 дни, след като съобщава в полицията, че директорът на ислямското училище - Сирадж Уд Дула, многократно я докосвал неподходящо. Тогава Нусрат е заобиколена от четирима или петима души, носещи бурки, притискащи я да оттегли жалбата си. Когато отказала, те я подпалили.

Според полицията те са се надявали да изглежда като самоубийство. Вместо това тя успява да избяга и да получи помощ. Но съзнавайки, че е пострадала тежко, дала изявление, което брат й заснема с телефона си.

"Учителят ме докосна. Ще се боря с това престъпление до последния си дъх", казва Нусрат, назовавайки някои от нападателите си.

Нусрат получи 80% изгаряния по тялото си и почина четири дни по-късно, на 10 април.

Как обществото реагира на убийството на Нусрат?

Случаят предизвика масови протести в Бангладеш и насочи вниманието към уязвимостта на жертвите на сексуално посегателство и тормоз в страната. Премиерът на Бангладеши Шейх Хасина публично обеща, че "никой от виновниците няма да бъде пощаден от съдебни действия".

Полицията, която първоначално отхвърли сексуалния тормоз, повдигна обвинения срещу 16 души през месец май. Прокурорите призоваха за смъртното наказание.

Колко широко разпространено е сексуалното насилие в Бангладеш?

Счита се, че сексуалният тормоз е сравнително често срещан в Бангладеш: неотдавнашен доклад на благотворителната организация ActionAid по-рано тази година установи, че 80% от жените, работещи в шивашката индустрия на страната, са станали свидетели или са преживели сексуално насилие по време на работа.

Но да се оплачеш, както направи Нусрат, все още е рядкост, тъй като съобщаването за сексуален тормоз може да доведе до последствия. Жертвите често се сблъскват с неодобрението на своите общности, с тормоз, персонално и онлайн, а в някои случаи и с насилие.

При Нусрат необичайното беше, че отиде в полицията. Нейното изявление беше заснето с мобилен телефон - записът по-късно изтече в медиите.