Най-малко 15 души бяха убити при вчерашното нападение срещу комплекс от хотел и офиси в кенийската столица Найроби, съобщи Ройтерс, като се позовава на служител в местната морга. По-рано бе съобщено за седем убити.

Отговорност за нападението пое сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб".

Сред жертвите са британец и американец. Телата били идентифицирани по личните документи на жертвите, уточнил източник в местната морга. Единайсет други убити, доставени в моргата, били кенийци, а двама нямали документи за самоличност.

Мишена на нападателите е била организирана от американци конференция, предаде ДПА. Според кенийските власти обаче мястото на конференцията било променено в последния момент.

Атаката започна около 15.00 часа местно време на 15 януари, с експлозии на няколко автомобила пред банка, последвани от взрив на атентатор самоубиец в хотелското лоби, заяви началникът на националната полиция. Кадри от охранителни камери показаха трима нападатели, облечени в черно, да тичат през паркинга, последвани малко по-късно от четвърти. Единият бил със зелен пояс с гранати.

Джихадистка атака е била координирана и е извършена от ударна група, един от членовете на която се е самовзривил, съобщи пред журналисти шефът на кенийската полиция Джоузеф Бойнет, цитиран от Франс прес. "Престъпният акт е започнал координирано с нападение на банка "Ай енд Ем", добави той.

Кенийската полиция продължава тази сутрин операцията в нападнатия вчера хотелски комплекс и призова гражданите да не го доближават, докато не бъде изцяло обезопасен.