Приключила е обществената поръчка за доставка на 13 нови трамваи - по проект по Оперативна програма "Региони в растеж" /ОПРР/, предстои Столичният електротранспорт да сключи договор с фирмата, класирана на първо място. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Новите трамваи ще се движат по линия номер 5 по трасето на бул. "Цар Борис Трети", след като приключат ремонтните работи там. От общината напомниха, че по проект, спечелен по ОПРР, от следващата година там започва цялостна реконструкция с подмяна на трамвайното трасе.

Запитана за прокурорска проверка на изпълнението на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев", кметът Фандъкова отбеляза, че самата тя е разпоредила на вътрешния одит да извърши проверка. Според нея проверките са най-добрият начин да се установи дали има някакъв проблем или не.

На сесията общинските съветници допуснаха на територията на Столична община паралелки от I до XII клас под минималния брой ученици за учебната 2018/2019 г. Те обсъдиха и условията, реда и минималните изисквания за сключване на договори за организиране на система за разделно събиране на битови отпадъци на територията от облекла и текстил, както и от отпадъчни материали като хартия и картон, метали, пластмаси и стъкло.