13 френски военнослужещи от антиджихадистката операция в Сахел са загинали при сблъсък на два хеликоптера в Мали, обяви днес Елисейският дворец.

Сблъсъкът е станал при бойна операция срещу джихадистите в Мали вчера вечерта. При инцидента снощи боен хеликоптер Тайгър се е ударил в щурмови хеликоптер Кугър, според източници от министерството на отбраната.

Френският президент Еманюел Макрон изрази в съболезнователно послание най-голяма почит към паметта на загиналите шестима офицери, шестима сержанти и един ефрейтор. В съобщението се казва, че военните са "загинали по време на операция и са дали живота си за Франция в тежката борба срещу тероризма в Сахел".

В операцията "Бархан" в целия регион на Сахел участват 4500 военнослужещи.

Последният смъртоносен инцидент с хеликоптер на френската армия датира от февруари 2018 г., когато два хеликоптера на военно училище се разбиха в департамента Вар след сблъсък по време на полет. Тогава загинаха петима военни.

С 13-те загинали военни в Мали, броят на убитите френски военнослужещи там става 38 от началото на френската интервенция в тази страна през 2013 г.