Основателят на китайски интернет сайт, който разкри предполагаеми нарушения на човешките права, беше осъден на 12 години затвор - една от най-тежките присъди, произнасяни през последните години срещу дисидент в Китай, предаде Франс прес.

Хуан Ци беше признат за виновен по обвинения за разпространяване на държавни тайни и му беше конфискувано лично имущество на стойност 200 000 юана (26 100 евро), се казва в изявление на съда в Мянян, в Югозападен Китай.

Хуан Ци, който е на 56 години и е ветеран на китайското дисидентско движение, от 2000 г. е редовно в полезрението на властите. Той ръководи интернет сайта "64 Тянуан", който е блокиран в Китай и който припомня кървавите репресии срещу протестното движение на Тянанмън преди 20 години. През 2016 г. Хуан Ци беше арестуван, малко след като получи наградата за свобода на словото на организация Репортери без граници и франкофонската телевизия Те Ве Сенк Монд /TV5 Monde/. През 2004 г. той получи наградата на Репортери без граници за кибердисиденти, след като четири години преди това беше осъден за използването на интернет за политически цели. Тогава той се превърна в първия китайски опозиционер, осъден за такова деяние. През 2009 г. Хуан Ци беше осъден отново на три години затвор, защото критикувал лошото състояние на китайските училища, рухнали по време на мощното земетресение в Съчуан през 2008 г.

Най-тежката присъда на политически опонент от идването на власт на Си Цзинпин бе наложена миналата година на Цин Йонмън, осъден на 13 години затвор по обвинения в подривна дейност.