Около 11 милиона деца по света ще починат от пневмония в следващите 12 години. Това се казва в доклад на международната хуманитарна организация "Спаси децата" и американския университет "Джонс Хопкинс", предаде ТАСС.

Най-много смъртни случаи от пневмония сред деца ще бъдат регистрирани в Нигерия, Индия, Пакистан и Демократична република Конго.

Според доклада през 2016 г. от това заболяване са починали около 880 000 деца по света. Повечето от тях са били на не повече от 2 годинки.

Изследването е поръчано по повод Световния ден за борба с пневмонията, който е днес. Отбелязва се от 2009 г. насам, за да повиши информираността относно пневмонията, да допринесе за интервенции, които да защитават срещу и лекуват болестта и да ни обедини за борбата с пневмонията.

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, при което се нарушава нормалния процес на дишане. Тя е най-сериозният причинител на смърт сред деца под пет годишна възраст, както и водеща инфекциозна причина за детска смъртност по света.

Иновациите в диагностиката и лечението на пневмонията са ключови за предотвратяване на детската смъртност, и най-вече за тези деца, които е най-трудно да бъдат достигнати. Например, изключително важно е да се намери нов метод за ранна диагностика на пневмонията в здравните заведения, където рентгените и лабораторните тестове не са налични или са недостатъчни.

Повечето смъртни случаи, причинени от пневмонията са предотвратими.  Най-ефективният метод за превенция на пневмонията е имунизация срещу Хемофилен Грип тип Б (Hib), пневмококи, морбили и коклюш (пертусис).

Решения като изключително кърмене и адекватно хранене, миене на ръцете, чиста питейна вода, съвременни готварски уреди, цинк и сашета за орална рехидратация, амоксициклин, витамин А и ваксинации могат значително да намалят детската смъртност.

Разпознаването на опасността и търсенето на помощ навреме спасява живот. В световен мащаб, само 60 процента от децата с кашлица и трудности в дишането (симптоми на евентуална пневмония) се завеждат до здравните заведения за лечение.

Бактериалната пневмония се лекува с антибиотици, но само около 30 процента от децата, заболели от пневмония получават тези лекарства.