Клиничен експеримент, включващ даването на "Виагра" на бременни жени в Холандия, бе прекратен, след като 11 новородени бебета починаха, съобщи "Тайм". 

Целта на проучването била да се установят възможните ползи от лекарството, което увеличава притока на кръв, към подобряване на растежа на фетусите при майки с лошо развити плаценти. Недоразвитите плаценти могат да доведат до ограничаване на растежа на плода, сериозно състояние, което може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и смърт. Оказало се обаче, че лекарството може да доведе до смъртоносни увреждания на белите дробове на бебетата.

Клиничният експеримент започнал през 2015 г. в 11 холандски болници със 183 бременни жени, но бил прекратен миналата седмица, когато независима комисия, ръководеща изследването, открила, че повече бебета от очакваното се раждат с белодробни проблеми.

"Виагра" била давана на общо 93 жени като част от проучването, водено от медицинския център на Амстердамския университет. Седемнадесет бебета са развили белодробни проблеми, като 11 от тях са починали

От 90-те жени в контролната група, които са приемали плацебо вместо действителния медикамент, три са родили деца, които развили същите белодробни проблеми, но никое бебе не е починало от усложнения, които биха могли да бъдат свързани с "Виагра". Девет бебета са починали от несвързани проблеми.

Все още 10-15 жени чакат да разберат дали детето им е било засегнато от лекарството. Предполага се, че медикаментът причинява високо кръвно налягане в белите дробове и в резултат бебетата получават твърде малко кислород.

Няма нищо, което да предполага, че тестът, който трябвало да продължи до 2020 г. с 350 бременни, е бил неправилно проведен.