Море от хора заля улиците на Алжир в деня, в който се навършват 65 години от началото на борбата срещу френския колонизатор, предаде Франс прес. Протестиращите настояха днес за "нова независимост на страната".

Франс прес отбелязва, че засега няма данни за броя на демонстрантите, но Ройтерс съобщава за около 100 000 души, участвали в днешното шествие. Това е 37-ият подобен протест в алжирската столица. Протестното антиправителствено движение в Алжир започна на 22 февруари.

Снимка: БТА/АР

Днес демонстрантите скандираха "Алжир иска своята независимост" и "Народът иска своята независимост". Демонстрацията протече мирно и привечер протестиращите започнаха да се разотиват.

Демонстрантите скандираха лозунги с искания за оставката на генерал Ахмед Гаид Салах, шеф на генералния щаб на армията, която продължава да е един от ключовите играчи на алжирската политическа сцена. Недоволните искат и отстраняване на временния президент Абделкадер Бенсалах и на премиера Нуредин Бедоуи.

Снимка: БТА/АР

На 1 ноември 1954 г. Фронтът за национално спасение започва Алжирската революция. Тази дата днес е официален празник - Празникът на Революцията.

Участниците в днешната демонстрацията си спомниха, че алжирците са успели "да изгонят Франция" през 1962 г., когато Алжир обяви независимост. Някои демонстранти обаче припомниха, че алжирците не са успели да се възползват от тази свобода заради режима в Алжир, който оттогава не се е променил.

Снимка: БТА/АР

Големи демонстрации имаше днес и в други градове на Алжир. През април протестното движение постигна символична победа, когато президентът Абделазиз Бутефлика подаде оставка. То обаче си постави за цел да срине цялата система, управляваща страната от 1962 г. Протестиращите се обявяват твърдо срещу организирането на президентски избори на 12 декември, защото смятат, че този вот само ще съживи старата политическа система. Сегашните временни управници смятат, че са отговорили на всички искания на демонстрантите. Те казват, че Бутефлика вече не е на власт, а в ареста са изпратени корумпирани представители на стария режим.

Снимка: БТА/АР

Снимка: БТА/АР