Агенцията на ЕС за контрол на границите Фронтекс е изпратила допълнително 100 специалисти от 22 страни от ЕС в рамките на поисканата от страната операция за бърза гранична намеса във връзка с наплива на бежанци на границата с Турция, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на сайта на агенцията.

Присъствието на 100 служители от цяла Европа подчертава факта, че защитата на зоната на европейското пространство на свобода, безопасност и справедливост е обща отговорност на всички държави членки и на Фронтекс, посочи изпълнителният директор на агенцията Фабрис Леджери при стартирането на операцията в гръцкия град Орестиада, предава БТА.

Тази оперативна намеса е важен момент за Фронтекс, която сега е ориентирана към подготовка на постоянен корпус на европейската погранична и брегова охрана, е заявил директорът, цитиран в съобщението на пресслужбата на агенцията.

Агенцията посочва, че по-рано в Гърция бяха разположени над 500 служители на Фронтекс, както и 11 плавателни съда и друго оборудване. Два допълнителни самолета за гранично наблюдение на Фронтекс започнаха да оказват помощ на Гърция тази седмица.

Операцията за оперативна гранична намеса ще продължи два месеца и може да бъде удължена в случай на необходимост, се казва в съобщението на Фронтекс.

Напрежението на гръцко-турската граница ескалира, след като президентът Ердоган обяви, че няма да задържа в страната бежанците от Сирия, които искат да стигнат за Западна Европа.