Стотина европейски депутати изявиха готовност да подкрепят евентуална молба на Лондон за пауза в процедурата за Брекзит в писмо до британците, което бе оповестено днес на заседание на Европейския парламент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако Великобритания реши да оттегли писмото за член 50 (от Договора на ЕС, който касае напускането на страна членка), което бе пратено на председателя на Европейския съвет, ние, членовете на Европейския парламент ще я подкрепим", пишат евродепутатите.

Британският премиер Тереза Мей многократно е отхвърляла идеята за отлагане на датата на Брекзит, който е планиран за 29 март.

Британският парламент ще гласува утре вечер текста на споразумението за Брекзит, което Мей договори с ЕС и което е критикувано както от еврофилите, така и от поддръжниците на Брекзита. Отхвърляне на текста от британските депутати и евентуално излизане на Великобритания от ЕС без споразумение до 29 март съживиха спекулациите, че Лондон може да помоли за пауза в процедурата.

През декември Европейският съд заяви, че Великобритания може едностранно да реши да се откаже от напускане на ЕС. Затова пък отлагане на процедурата може да се позволи само с единодушно решение на останалите 27 страни от ЕС.

Според дипломатически източник е възможно отлагане след 29 март, но не по-късно от 30 юни, защото ще се състави новият Европейски парламент. Това обаче би усложнило произвеждането на изборите за ЕП, които ще се състоят между 23 и 26 май.

"Това би било странна ситуация, защото ще има избрани за кратко британски евродепутати, които временно ще заемат места в Европейския парламент" преди да ги отстъпят при ефективното напускане на Великобритания, добави източникът.

Германският консерватор Манфред Вебер, който е лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП и кандидатът на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия, прикани британските депутати да одобрят споразумението на Тереза Мей за Брекзит, предаде Ройтерс.

"Поканата към британските ни колеги продължава да е в сила: моля ви, гласувайте в подкрепа (на споразумението), приемете протегнатата ръка на ЕС, за да има възможно най-малко вреди на 29 март. Това е добро предложение и то няма да бъде предоговорено", заяви Вебер.

Той отбеляза, че не си представя Великобритания да участва в следващите европейски избори, намеквайки, че Брекзит трябва да е приключил до май.

"Трудно е да си представи човек Великобритания - страна, която напуска ЕС - да участва в избори за Европейския парламент за следващите пет години", каза Вебер