В Париж днес официално бе създадена коалиция на европейски армии, готови да реагират на кризи в близост до границите на континента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В коалицията, предложена от Франция, се включиха Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Естония, Холандия, Испания и Португалия. Днес се присъедини и Финландия. Целта е участниците да си сътрудничат в планирането, анализа на възникващи военни и хуманитарни кризи и при евентуална военна реакция.

Коалицията няма да се конкурира с НАТО, казаха нейните поддръжници, според които инциативата донякъде отразява и опасенията от по-изолационистката политика на САЩ при президента Доналд Тръмп.

Групата бе създадена след преговори с Берлин. Франция иска Германия да има водеща роля в новите сили. Френският президент Еманюел Макрон предложи идеята преди повече от година, но тя бе посрещната скептично в ЕС. Идеята бе лансирана в момент, когато бе обявен и ключов европейски отбранителен договор, целящ да увеличи съвместните военни инвестиции.

"В обстановка, при която геополитическите и климатични заплахи и сътресения се умножават, инициативата трябва да изпрати посланието, че Европа е готова и Европа има възможности", заяви служител на френското министерство на отбраната.

Предстоящото изтегляне на Великобритания от ЕС доведе до подновяване на разговорите за сътрудничество в областта на отбраната. Лондон отдавна се противопоставяше на отбранително сътрудничество извън НАТО, отбелязва Ройтерс.

Вчера Макрон призова за създаването на истинска европейска армия с цел да се намали зависимостта от САЩ.