Близо 10 000 души от силите за сигурност ще се грижат за безопасността и спокойствието в Париж по време на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война и Форума за мир в събота и неделя, в които ще участват множество държавни ръководители, съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от Франс прес.

Париж ще посрещне 98 чуждестранни делегации и 72-ма държавни и правителствени ръководители по двата повода, каза Кастанер.

Министърът каза, че е спокоен и уверен, но напомни, че трябва да се проявява изключителна бдителност, главно поради риска от тероризъм.

Засилени мерки за сигурност и проверки ще има на местата, където ще се състоят честванията и различните прояви. Това се отнася и за Музея "Орсе", където в събота френският президент Еманюел Макрон ще даде вечеря за 72-мата лидери, както и около Филхармонията в северната част на Париж, където ще се състои концерта за чуждите делегации.

Разрешен митинг против американския президент Доналд Тръмп ще има на Площада на Републиката в 14 часа в неделя. Очаква се в него да се включат няколко хиляди души.

В неделя сутринта ще има церемония пред Триумфалната арка в Париж. Много от лидерите ще участват и във Форума за мира, който започва следобед и ще продължи до вторник.

Тръмп няма да участва във форума, за разлика от руския си колега Владимир Путин. "Парижкият форум за мира", организиран от Еманюел Макрон, ще продължи до вторник в голямата зала в парка "Ла Вилет". На него ще се обсъжда международното сътрудничество и глобалното управление. Участниците ще подкрепят запазването на мултилатерализма в международните отношения, който е подложен на изпитание от възхода на лидери като Доналд Тръмп, смятащи, че интересите на тяхната страна се защитават по-добре с двустранен и транзакционен подход, отбелязва АФП.