Мемориална скулптура, издигната в Бейрут в памет на жертвите от взрива на пристанището на 4 август миналото лято, предизвика остра полемика, предаде Ройтерс.

Творбата, наречена "Жестът", е дело на ливанския архитект Надим Карам. Тя изобразява огромна стоманена фигура и е направена от останки, разпръснати от експлозията на пристанището в Бейрут, която уби над 200 души.

По този начин Карам иска да отдаде почит на жертвите. Скулптурата, която официално беше открита вчера на мястото на тежкия инцидент, е финансирана от частни компании.

Творбата предизвика както одобрение, така и силно недоволство сред ливанците. Някои от тях смятат, че преди да се издигат мемориали, трябва да възтържествува справедливостта. Година след трагичния инцидент на пристанището в града нито един високопоставен служител не е подведен под отговорност, а разследването е в застой.

На откриването на скулптурата присъстваха част от роднините на жертвите.

Снимка: AP/БТА

"Когато независими компании подкрепят такъв проект и той е реализиран за седем или осем месеца ...определено ще го подкрепя", казва Жозеф Шартуни, който е загубил майка си в експлозията. Според него фактът, че творбата е изработена от стомана от мястото на инцидента, също е вид послание.

Други членове на почернени семейства обаче са на различно мнение. Те настояват първо за правосъдие. В социалните медии се води кампания, която критикува архитекта Карам. Той е обвиняван, че си сътрудничи с ливанските власти.

1 г. след адския взрив на пристанището в Бейрут, убил 200 души

Снимка: AP/БТА

Според Раван Насиф, който е сред противниците на скулптурата, експлозията не трябва все още да се приема като спомен.

"Убийците са напълно безнаказани и ние вече се преструваме, че трагедията е в миналото, като се опитваме да я превърнем в изкуство," казва той. Насиф е категоричен, че не е редно да се правят подобни неща на мястото на престъпление, което все още се разследва.

Авторът на мемориала Надим Карам обаче защитава работата си.

"Нашите намерения са позитивни, нямамe връзки с нито една политическа партия, нито пък с политици", казва той. "Статуята показва Бейрут в тъгата и с белезите му".

Година след взрива, роднини на загиналите настояват за присъди

Снимка: AP/БТА