От края на юни Москва страда от интензивни горещини, като дневните температури понякога доближават 40 градуса.

Цитирайки доклад от московската служба по гражданско състояние, Борис Ревич, специалист по демография и екология от Руската академия на науките заяви, че през юли тази година са починали 5840 московчани повече, отколкото през юли 2009 г., предаде БТА. Според Ревич преобладаващата част от допълнителните смъртни случаи тази година се дължат на тежките горещини.

"Ситуацията беше лесна за прогнозиране. Единственото, за което се упреквам е, че предположението ми за нарастването на смъртността беше твърде ниско в началото на горещините. Но ние никога не сме имали опит при прогнозиране на такава чудовищна жега, просто защото досега не е имало такава", каза той.

Руският държавен статистически комитет ще оповести данните си за смъртността през юли около 20 август. Данните за август се очакват през септември.
Борис Ревич заяви, че данните му от столичната служба по гражданско състояние са абсолютно надеждни. Според него повечето от починалите заради горещините са били хора от третата възраст, страдащи от сърдечно-съдови или дихателни заболявания.

Руската криза с горещините не е уникално явление, каза Ревич и даде пример с 2003 г., когато при летни горещини в ЕС починаха между 45 000 и 50 000 души.
"Това, което прави ситуацията в Москва и други големи руски градове различна обаче е, че тази анормална жега се съчетава с високо равнище на атмосферно замърсяване заради горските пожари. Природата си направи зловещ експеримент с нас", заяви Ревич.

Очаква се температурите да спаднат през уикенда и въздухът в Москва да стане по-чист, но все още не е ясно колко бързо властите ще вземат мерки да са подготвени за борба с подобни горещини в бъдеще.

В Москва линейките, родилните домове и болниците нямат климатични инсталации. Липсват и обществени центрове, които да осигурят подслон от жегите за болни и възрастни хора. В аптеките няма достатъчни количества защитни маски и кислород, отбелязва Ройтерс.

"Европейските страни са натрупали голям опит как да действат при горещини. За жалост ние сме едва в началото на пътя към изготвянето на подобен национален план", каза Борис Ревич.