„Критичната дата за Гърция е 19 май. Тогава е падежът на облигации на стойност около 9 млрд. евро,” каза той в парламента на страната, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„,Дотогава нашите нужди от заеми са гарантирани, но условията на пазарите - всички са наясно с това - са тотално забранителни за теглене на заеми,” заяви още министърът.

Някои анализатори предупредиха, че Гърция ще изпадне в несъстоятелност по дълга си, ако не получи десетки милиарди евро под формата на спешни кредити.

Георгиос Папаконстантину говори днес след приключване на разговорите с ЕС и МВФ.
"Грешка е да се смята, че МВФ идва тук, за да налага различни и по-строги условия от онези, които обсъждаме с европейските си партньори", каза министърът.

В петък Гърция обяви решението си да поиска задействане на помощния механизъм на ЕС и МВФ, който беше предложен от еврозоната, за да й помогне да излезе от тежката дългова криза. Сумата е 45 млрд. евро.

Искането за активиране на спасителния пакет обаче продължава да среща хладен прием в Германия. Страната е готова да окаже финансова помощ на Гърция, за да преодолее кризата, при определени условия, заяви днес канцлерът Ангела Меркел.