Основният въпрос е как да се извърши прехвърлянето на отговорността за сигурността на афганистанската армия и полиция. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази увереност, че мисията на алианса в Афганистан бележи напредък, съобщи ДПА, цитирана от БТА. "Няма спор, че ситуацията в сферата на сигурността в Афганистан е голямо предизвикателство", каза Расмусен на втория ден от срещата на външните министри от НАТО в Талин. "Много страни изгубиха войници в тази мисия, но тази година имаме прогрес".

"Бъдещето е ясно и обозримо - по-голям афганистански капацитет и повече афганистанско ръководство", каза Расмусен. Той отбеляза, че за тази цел алиансът се нуждае от още 450 служители, които да обучават афганистанските сили за сигурност. Расмусен отказа да съобщи подробности по стратегията за изтегляне. Той обаче бе категоричен, че процесът на подготовка за изтегляне ще започне още преди срещата на НАТО на върха през ноември в Лисабон, където документът трябва да бъде официално утвърден.

В срещата на НАТО в Талин участват и външните министри на още 18 страни извън организацията, които са изпратили свои контингенти в Афганистан в състава на Международните сили за подпомагане на сигурността /ИСАФ/. Присъстваха също външният министър на Афганистан Залмай Расул и представителят на ООН в Кабул.

Според Франс прес реалното поетапно изтегляне на 150-хилядният чуждестранен контингент от Афганистан ще започне към средата на следващата година. Това съответства и на плановете на президента на САЩ Барак Обама за начало на изтеглянето на 100-хилядния американски контингент от страната, посочва Асошиейтед прес.

Външните министри одобрили предложението за поддържането на частите в ИСАФ, НАТО да купува предимно стоки афганистанско производство, като по този начин бъде оказана допълнителна помощ за икономиката на страната. Пренасочвайки средства към икономиката на Афганистан, алиансът се надява да създаде допълнителен стимул за укрепване на сигурността и стабилността в страната. 

Срещата на НАТО вчера започна с обсъждане на различни въпроси, включително за американските тактически ядрени оръжия в Европа, руските ядрени оръжия, противоракетния щит и възможността за членство на Босна в НАТО.