Бакиев говори пред Ройтерс в палатка, в неуточнен район на родната му област Джалал Абад, където той избяга след преврата, извършен от опозицията.
Той каза, че е готов да преговаря с новото самообявило се правителство на Киргизстан, но не признава легитимността му.

Бакиев предлага мироопазващи сили на ООН да пресекат хаоса и да гарантират мира в централноазиатската република след свалянето на неговото правителство.
Той увери, че не е заповядвал на военните да стрелят срещу протестиращите в столицата Бишкек на 7 април. Според него независима международна комисия трябва да разследва събитията. Той е готов да се изправи пред съда, ако такава комисия го намери за виновен, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Временното правителство на Киргизстан обмисля дали да арестува президента Бакиев, за да го изправи пред съда за избиването на над 80 души в безредиците, заяви за Ройтерс ръководителката на временния кабинет Роза Отунбаева. Правителството няма да използва сила срещу Бакиев, но не може да гарантира сигурността му, тъй като мнозина искат да му отмъстят, каза още тя.

"Искаме сериозен съдебен процес. Ние сме против употреба на сила. Издадена е заповед за арест на негови роднини и съучастници. За да бъда честна, трябва да кажа, че трудно можем да попречим на онези, които са готови да тръгнат въоръжени към твърдината на Бакиев", продължи тя.

Възможно е временното правителство в Киргизстан да използва "сила" срещу сваления президент Курманбек Бакиев, ако той се опита да дестабилизира ситуацията в страната, заяви обаче междувременно пред киргизстанското радио вицепремиерът във временния кабинет Омурбек Текебаев.

По официално обявените последни данни броят на жертвите от масовите безредици е 81 души, а 1651 са ранените, предадоха осведомителните агенции. Някои от тях не са разпознати и досега. В реанимациите остават още 45 души, 7 от които в крайно тежко състояние. Над 500 са приети за лечение - повечето с рани от огнестрелно оръжие.

Киргизстанската столица постепенно се връща към обичайния си ритъм, констатира ИТАР-ТАСС. Фактически всички градски служби работят днес, както обикновено. Отворени са повечето бюра за обмяна на валута, сладкарници и магазини, освен разграбените през седмицата от мародери - 70 на брой според и. д. кмет Иса Омуркулов. До понеделник ще бъдат възстановени и системите на търговските банки в Киргизстан, които ще започнат нормална работа. Би трябвало да заработят също платежните терминали и банкоматите.

Вътрешното министерство и столичната общественост решиха да разпуснат временните доброволчески отряди, които в часовте, най-тежки за столицата, отмениха милицията и спряха погромите в много градски райони. Според министър Болот Шерниязов обаче, ситуацията в Бишкек остава доста напрегната, тъй като след безредиците у населението са останали близо сто единици огнестрелни оръжия. Освен това, привърженици на предишните власти периодично се опитват да организират провокации. Шерниязов обеща сурови мерки срещу всички опити за дестабилзиране на обстановката и отбеляза, че е разрешил на милицията да стреля по мародери.

По време на сблъсъците един от по-малките братя на Бакиев оглавяваше Службата за държавна охрана, която откри огън срещу демонстранти, бранейки сградата на правителството. Вчера новите власти обявиха за издирване двамата синове и този брат на Бакиев, срещу които са образувани наказателни дела.

Вчера в Бишкек започнаха погребенията на убитите по време на размириците. Разноските бяха поети от държавата.